0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Parodontologie, o specialitate pentru tratarea gingiilor bolnave

In clinica stomatologica Dental Praxis nu puteau lipsi tratamentele de parodontologie, prin care fiecare pacient poate beneficia de o terapie complexa in scopul blocarii sau prevenirii maladiilor parodontale. In fazele avansate, patologiile ce intereseaza paradontiul (tesuturile din jurul dintilor) pot avea drept consecinta pierderea definitiva a danturii.
In necunostinta de cauza, multi dintre cititori, clienti, pacienti sau pur si simplu curiosi sa afle mai multe despre parodontologie, in mod gresit, pot crede ca dintii sunt sustinuti de gingii. Nimeni nu contesta rolul gingiilor, insa aceste tesuturi moi reprezinta doar invelisul unei importante lucrari arhitectonice, care este parodontiul, cel care ne permite sa mestecam.

Ce este parodontologia?

Specialitatea de parodontologie se ocupa cu studiul parodontiului, precum si cu diagnosticarea si terapia tuturor maladiilor localizate la nivelul acestuia.
Parodontiul sau tesutul parodontal cuprinde:

  • Gingiile, tesuturi moi ce invelesc radacinile si o parte din coroana dintilor si a maselelor;
  • Canalele alveolare, mici cavitati localizate in oasele maxilarului, ce adapostesc dintii;
  • Osul alveolar, portiunea osoasa din jurul dintelui, ce delimiteaza alveola dentara;
  • Cementul radicular sau dentar ce acopera radacinile, patrunzand si in principalul canal radicular;
  • Ligamentele parodontale, ce nu sunt altceva decat fibre de tesut ancorate de o parte si de alta a osului alveolar si a radacinii dintelui. Rolul acestora este sa metina dintele in interiorul alveolei.

Obiectivele parodontologiei si a tratamentelor parodontologice

Obiectul de studiu al parodontologiei este reprezentat de intregul ansamblu de tesuturi moi si dure din jurul dintilor, ce le asigura acestora stabilitatea in arcadele alveolare. Iar obiectivele tratamentelor parodontologice consta in mentinerea starii de sanatate a tuturor tesuturilor de suport a danturii.
In cadrul aceleiasi specialitati de parodontologie, medicii stomatologi curanti ai clinicii Dental Praxis au in grija si lucrarile de reconstructie dentara: proteze, punti, coroane sau implanturi dentare.
Un implant dentar, la fel ca dintii naturali afectati de parodontita, poate sa cada. Daca pacientii supusi interventiei de implantologie neglijeaza igiena orala, acumularile de placa bacteriana si de tartru afecteaza osul ce sustine lucrarea dentara. In consecinta, fiind lipsit de o baza destul de rezistenta, implantul devine mobil si cade.

Astfel, indiferent de natura interventiei, specialistii nostri sunt preocupati de mentinerea sanatatii gingiilor si a tesuturilor osoase ce sustin protezele sau implanturile dentare.
Pentru preintampinarea neplacerilor, este preferabil ca o data ce vi s-a efectuat un implant sau o alta lucrare de reconstructie oro-faciala, sa nu ezitati sa le faceti o vizita medicilor din cabinetele stomatologice Dental Praxis.
Spre exemplu, o programare o data pe an, urmata de "inspectia" medicului specialist in ortodontie, este suficienta pentru "interceptarea" si diagnosticarea unei maladii parodontale in faza incipienta. Anticipand orice inflamatie sau infectie a parodontiului, veti anula riscurile sa ramaneti si fara implantul dentar, si fara investitia materiala in lucrare.

Care sunt principalele patologii parodontale?

Maladiile parodontale intereseaza in special structurile ce mentin dintii stabili in oasele maxilarului si mandibulei. Insa cele mai frecvente si comune totodata pot fi impartite in doua categorii:

Gingivitele

Medicii nostri specialisti in parodontologie, desigur daca pacientul se prezinta la timp intr-unul dintre cabinetele stomatologice Dental Praxis, pot diagnostica maladia parodontala inca din faza initiala. In acest moment, se constata inflamatia gingiilor care, din punct de vedere clinic, se prezinta inflamate si umflate, fiind insotite uneori de sangerari mai mult sau mai putin abundente. Atunci cand tesutului gingival ii corespund simptomele enumerate, medicul stomatolog diagnosticheaza gingivita.

Parodontozele

Gingivitele netratate mentin acumularile de tartru si de placa bacteriana, evoluand in adevaratele boli parodontale. Asadar, gingivitele, care sunt tot o parodontoza dar intr-un stadiu precoce, daca nu sunt diagnosticate si tratate, se agraveaza. Parodontoza sau patologia parodontala este caracterizata de absorbtia progresiva a osului in jurul radacinilor dentare, urmata de retragerea gingiilor si de asa-zisele "buzunare parodontale".
Tinand cont de gravitatea fiecarei afectiuni, dar si de sensibilitatea pacientilor, medicii clinicii noastre, specialisti in parodontologie, au pregatirea necesara pentru salvarea danturii si conservarea suportului parodontal.


Medici specializati in "Parodontologie"


PROGRAMARE!


Afla disponibilitatea medicului!