0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Tratamente de detartraj. Mituri si adevar (partea a II-a)

Intr-un articol precedent, ati putut descoperi cateva dintre cele mai vehiculate mituri vis-a-vis de detartraj. Echipa de medici specialisti ai clinicii de stomatologie Dental Praxis continua sa va faca lumina in legatura cu alte mituri despre tratamentele de detartraj, ce adesea, sperie la propriu pacientii.

Tratamente de detartraj, mit…

Doar persoanele cu o igiena orala deficitara se confrunta cu acumulari de placa bacteriana si de tartru.

… si adevar

Tartrul afecteaza circa 80 % din populatia adulta, atat barbati, cat si femei, fiind determinat de cauze multiple, favorizante.

Tartrul reprezinta o consecinta directa a depunerilor de placa bacteriana ce nu sunt sau nu pot fi eliminate prin metodele obisnuite de periaj dentar la domiciliu. Analizandu-l mai indeaproape, tartrul se prezinta ca o acumulare de reziduuri variate, printre care se numara depozitele minerale (potasiu, calciu sau fosfor) si resturile alimentare neindepartate din zonele dentare dificil de curatat. Neinlaturate, aceste materii reziduale, ca urmare a procesului de precipitare a sarurilor minerale prezente in saliva, favorizeaza formarea bacteriilor ce ataca structurile dentare.

In mod normal, eliminarea peliculei dentare este posibila cu ajutorul metodelor de igiena dentara de la domiciliu (apa de gura, ata dentara sau periuta si pasta de dinti). Daca insa, din diferite motive, stratul de depuneri nu este indepartat, dupa circa 20 de ore se calcifica, transformandu-se in placa bacteriana. Formatiunea dentara initiala, in timp, se intareste si se calcifica, devenind tot mai rezistenta la operatiunile de spalare obisnuite.

Chiar daca printre cauzele favorizante se numara si igiena dentara insuficienta sau necorespunzatoare, aceasta nu reprezinta motivul principal si poate fi suplimentata cu tratamentele profesionale de detartraj. Iata cateva dintre cauzele determinante, responsabile de acumularile de placa bacteriana si de tartru:

 • Alteratia compozitiei salivare si a fluxului salivar, cauzata de: maladiile metabolice sau autoimune, excesul de medicamente, unele terapii farmaceutice, varsta pacientilor, etc.
 • Structura si forma arcadelor dentare, pozitionarea si alinierea defectuoasa a dintilor pe arcade (ingramadirea dintilor);
 • Problemele gingivale si parodontale preexistente ce duc la formarea ”buzunarelor” gingivale, predispuse la acumularile de tartru;
 • Fumatul in exces;
 • Starile depresive si de anxietate;
 • Predispozitia genetica;
 • Carentele alimentare, etc.

Tratamente de detartraj, mit…

Tratamentele de albire dentara le substituie pe cele de detartraj sau cele de detartraj inlocuiesc procedurile pentru albirea dintilor.

… si adevar

Tratamentele de specialitate precum cele de albire dentara si de detartraj nu pot fi substituite intre ele, fiecare avand un rol bine determinat pentru sanatatea orala a pacientilor.

In mod normal, o dantura afectata de tartru sau de placa bacteriana se prezinta usor ingalbenita. In stadiile avansate, depozitele calcificate pot fi vizibile cu precadere in zone in care periuta de dinti ajunge cu dificulate:

 • In spatiile interdentale;
 • Printre suprafetele ocluzale ale molarilor si ale premolarilor;
 • Pe fata interioara a dintilor frontali;
 • Pe intreaga suprafata a ultimilor molari;
 • La baza gingiilor;
 • In buzunarele gingivale.

Procedura de detartraj, cu toate ca elimina pelicula mineralizata ce pune stapanire pe suprafetele dentare, nu va rezolva si problemele ce cauzeaza ingalbenirea si pigmentarea smaltului sau / si a dentinei. Pentru albirea dintilor este nevoie de cure profesionale de albire dentara, care intotdeauna vor fi precedate de detartraj si daca este nevoie chiar si de periaj profesional sau de terapia cu Air Flow.Afla disponibilitatea medicului!