0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Tratamentele dentare in timpul sarcinii

Sarcina, desi este traita cu entuziasm de majoritatea femeilor dornice sa-si mareasca familia, nu este lipsita de mici probleme de sanatate. In ce priveste sanatatea cavitatii orale, este important de stiut ca trebuie adoptate o serie de masuri atat inainte de sarcina, cat si in perioada gestationala.

Factorii ce influenteaza sanatatea dentara in timpul sarcinii

In timpul sarcinii, organismul viitoarelor mamici trece prin transformari importante atat la nivel psihologic, cat si fizic, care treptat afecteaza sanatatea dentara si gingivala. Astfel cresc riscurile aparitiei maladiilor gingivale si dentare: parodontoze, gingivite, carii dentare, etc.

Femeia gravida are o predispozitie pentru acumularile de tartru si de placa bacteriana, favorizate de compozitia salivei. In special pe perioada sarcinii, ph-ul salivei si compozitia acesteia se modifica sub influenta unor factori precum noile obiceiuri alimentare si fluctuatiile hormonale.

Desi o gravida nu trebuie sa manance pentru doi, in lunile de sarcina, fie ca este vorba doar despre capricii, fie de pofte adevarate, femeia simte nevoia sa suplimenteze numarul meselor. Prin urmare adeseori, in afara meselor principale se consuma mici gustari, acestea fiind responsabile de altfel de depunerile de placa bacteriana.

Pe de alta parte, pe tot parcursul celor 9 luni, creste simtitor nivelul de progesteron si de estrogeni. Aceste oscilatii hormonale favorizeaza proliferarea unor bacterii responsabile de inflamatiile gingivale (gingivite) si de alte boli parodontale (parodontoze).

Tot in aceasta perioada, mari cantitati din rezervele de calciu si de fluor ale mamei sunt consumate pentru dezvoltarea fatului, iar de pe urma acestor carente de minerale au de suferit in special dintii.

Ce este de facut in perioada sarcinii?

Daca este posibil, orice tratament stomatologic ar trebui efectuat inainte de sarcina. Ideal ar fi ca planificandu-si viitoarea sarcina, pacientele sa efectueze un control amanuntit intr-o clinica de stomatologie.

Cu ajutorul tratamentelor de profilaxie dentara (periaj profesional, detartraj) specialistul poate tine sub control sanatatea orala, prevenind degradarea coroanelor dentare (carii dentare) si a peridontiului (tesutul de sustinere a dintilor).

Dentistul va putea efectua diferite interventii si tratamente de endodontie (tratamentul cariilor), implantologie (implant dentar) sau derestaurari dentare (proteze, punti sau coroane dentare) tinand insa cont de starea fiziologica a pacientei. Este indicat ca gestantele sa-si informeze medicul curant despre sarcina, chiar si atunci cand nu au o siguranta de 100 %.

Prin urmare, nimic nu impiedica viitoarea mamica sa se prezinte intr-un cabinet stomatologic pentru prevenirea sau pentru tratarea maladiilor orale. Este bine totusi ca atunci cand exista alternative, graviduta sa se adreseze unor clinici de stomatologie specializate si in curele acordate pe perioada gestationala.

Tratamentele dentare permise pe perioada gestationala

Aparte cazurile in care exista o urgenta, se recomanda pe cat posibil evitarea anesteziei, a radiografiilor dentare, a administrarii de antibiotice, etc.

Radiografii dentare

Radiografiile dentare pot fi efectuate doar daca se iau masurile de precautie necesare pentru protejarea mamei si a fatului de radiatii, chiar daca acestea sunt doar intr-o cantitate minima si departe de cavitatea pelviana.

Administrare medicamente

Unele categorii de medicamente precum antibioticele si analgezicele, necesare in cazuri extreme (abcese dentare, obturatii coronare,tratamente de canal, etc.) pentru prevenirea infectiilor si pentru tratarea simptomelor dureroase, pot fi administrate doar sub supraveghere medicala.

Sedare si anestezie

Pentru confortul pacientelor, adeseori se practica anestezia locala cu substante anestezice care dozate in mod corespunzator nu vor prezenta niciun risc nici pentru mama, nici pentru fat.

Tratamente de fluorizare

Deficitele de substante minerale (calciu si fluor) pot fi compensate prin tratamente de:

  • Fluorizare topica, efectuata acasa cu paste de dinti si ape de gura bogate in fluor, sau intr-un cabinet stomatologic prin aplicarea unor substante puternic fluorizate;
  • Fluorizare sistemica, administrand oral suplimente alimentare cu un ridicat continut de fluor.

Precautii in aplicarea terapiilor in timpul sarcinii

Adoptarea unor precautii in aplicarea tratamentelor specifice, diminueaza simtitor riscurile pentru mama si copil:

  • Daca se poate, terapiile orale ar trebui efectuate cu precautie in timpul primului trimestru gestational, perioada importanta in formarea fatului;
  • Pentru anestezie se va evita folosirea substantelor vasoconstrictoare, deosebit de periculoase pentru bebelusul aflat in viata intrauterina;
  • In ultimele luni de sarcina, se recomanda limitarea oricarui tratament stomatologic ce ar putea declansa o nastere prematura, al doilea trimestru fiind cel mai indicat si cel mai sigur atat pentru paciente, cat si pentru bebelusi.


Afla disponibilitatea medicului!