0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

La ce varsta este indicat aparatul dentar pentru copii?

Un zambet impecabil contribuie la ameliorarea aspectului fizic a propriei fizionomii. Dar mai mult decat o exigenta de estetica dentara, un suras atractiv favorizeaza cresterea increderii in sine. Pentru un astfel de zambet este necesar ca inca de mici copii sa fim preocupati de sanatatea orala, ceea ce adeseori presupune chiar aplicarea unui aparat dentar mobil.

Stomatologie copii. Necesitatea controalelor de specialitate

In realitate, vorbind despre sanatatea cavitatii oro-dentare, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor, estetica este depasita de functionalitate. In spatele surasului captivant stau o serie de caracteristici privitoare la functia masticatorie, la structurile osoase si musculare. Totodata nu trebuie neglijata nici prevenirea patologiilor generate de disfunctiile aparatului oro-dento-facial, precum durerile de cap sau defectele de postura.

Toate aceste neajunsuri pot fi preintampinate daca se intervine la timp cu un control de specialitate intr-un cabinet de stomatologie copii. Asadar, este indispensabil ca prima vizita la medicul specialist in ortodontie pediatrica sa fie efectuata odata cu finalizarea procesului de crestere a dentitiei de lapte, adica in jurul varstei de 3 anisori.

Prima vizita la specialistul in stomatologie pediatrica

Prima vizita in cabinetul de stomatologie pediatrica este necesara ca terapie profilactica, astfel incat micii pacienti sa se familiarizeze cu ambientul medical. Apoi, incepand de pe la 5-6 ani, atunci cand este cazul, unii copilasi pot beneficia de tratamente cu aparate dentare mobile.

Dupa evaluarea problemelor de dentitie, specialistul in stomatologie copii poate recomanda utilizarea unui aparat dentar mobil. Avantajul micilor pacienti consta in faptul ca un tratament ortodontic precoce cu aparat dentar mobil copii poate facilita corectarea unor disfunctii precum malocluziile (inchiderea anormala a dintilor situati pe cele doua arcade).

Cand se poate incepe un tratament ortodontic cu aparat dentar copii?

Cu toate ca adeseori auzim spunandu-se ca ”mai bine mai tarziu decat niciodata”, cand este vorba despre copiii nostri, este mai bine sa prevenim decat sa corectam ceva ce exista deja.

Pana nu cu mult timp in urma, medicul stomatolog, parintii si copiii trebuiau sa astepte pentru montarea unor aparate dentare copii pana la finalizarea procesului de schimbare a dintisorilor de lapte cu dentitia permanenta. Din pacate, in multe cazuri, intarzierea tratamentelor deortodontie pediatrica ducea la agravarea malocluziilor, in special daca erau destul de severe.

In prezent, tratamentele de ortodontie pediatrica ar putea fi considerate ”precoce” intrucat varsta optima de actionare este de pe la 5 la 10 ani. In acest interval, inca sunt prezenti dintii de lapte, in timp ce structurile osoase (maxilarul si mandibula) nu si-au definitivat procesul de dezvoltare.

De ce sunt de preferat tratamentele precoce de ortodontie copii?

Daca se intarzie controalele in cabinetele de stomatologie pediatrica si apoi tratamentele, adica dupa varsta de 12 ani, rezultatele vor intarzia si ele sa apara. La aceasta varsta, cresterea si dezvoltarea oaselor maxilarului este deja finalizata. Daca, de exemplu, obiectivele sunt de rezolvare a unor probleme de ingramadire a dintilor pe una sau pe ambele arcade, terapia ortodontica devine destul de complicata.

Din cauza acestor dificultati pentru corectarea malocluziilor, prescolarul, ajuns la adolescenta, in caz de supra aglomerare dentara, va trebui sa accepte extractia unuia sau a mai multor molari / premolari permanenti. In alternativa extractiilor dentare, pentru corectarea problemelor de insuficienta osoasa, tanarul pacient va fi nevoit sa se supuna interventiei chirurgicale.

Din fericire, tratamentele moderne de ortodontie copii permit corectarea tuturor problemelor stomatologice inca de la o vasta precoce. Conditia este ca trebuie intervenit cu un aparat dentar fix copii sau mobil inainte de finalizarea cresterii osoase. Astfel se poate imbunatati profilul facial si estetica dentara a copilului. In acelasi timp se va putea evita agravarea malocluziilor si extractiile dentare.

 Afla disponibilitatea medicului!