0765 449 033 021 367 28 28

PROGRAMARE!

PROGRAMARE!

Implanturi dentare. Cele mai frecvente intrebari (partea I)


Evident, toata lumea a auzit despre implanturi dentare. Este vorba despre o solutie mult mai avantajoasa decat lucrarile protetice obisnuite. Insa cu toate ca nu mai reprezinta o noutate, nu toata lumea cunoaste foarte multe detalii despre ele.

Nu toti pacientii ce viziteaza cabinetele stomatologice sunt convinsi de succesul implantarii. Adeseori va intrebati daca exista implanturi dentare care vi se potrivesc ori daca nu sunteti expusi riscurilor post-implantare.

Iata ce intrebari isi pun in mod frecvent pacientii, vis-a-vis de implantologie:

Cine poate beneficia de implanturi dentare?

Teoretic, toti pacientii pot beneficia de avantajele implantologiei. Daca ati pierdut unul sau mai multi dinti din cauza traumelor, cariilor sau maladiilor parodontale, va puteti considera candidatii ideali pentru implant dentar.

Principalul obstacol il constituie insa cantitatea de os mandibular / maxilar disponibil. Dar dupa o consultatie si o evaluare atenta a cavitatii orale, medicii va pot confirma daca este mai bine sa apelati la implantare sau la alte solutii protetice.

Ce se intampla in cazul cantitatii insuficiente de os?

Este esential ca in spatiul gol datorat absentei dintilor, sa dispuneti de suficient tesut osos. Dupa o radiografie, medicul isi va da seama imediat de structura osului si de dimensiunile acestuia. Daca densitatea si calitatea tesutului nu sunt suficiente, exista diverse tehnici ce permit inserarea de implanturi dentare, fara niciun fel de probleme.

Medicii clinicii de stomatologie Dental Praxis va propun ca procedura suplimentara, aditia de os. Aceasta presupune reconstructia cu os autolog (pacientul este donator) sau cu os artificial (se folosesc diverse materiale sintetice biocompatibile).

In caz de osteoporoza, se poate insera un implant dentar?

Osteoporoza, o maladie sistemica a scheletului destul de des intalnita, este caracterizata de reducerea si slabirea masei osoase. Implicit, printre consecinte se numara fragilitatea structurilor osoase si predispozitia spre fracturi.

Dar, desi osteoporoza nu se numara printre contraindicatiile implantologiei, mare atentie la tratamentele medicamentoase (bifosfonatii sunt inclusi in categoria cu risc). Daca medicul constata ca densitatea osoasa este suficienta, va puteti baza pe implantare (implanturile se vor integra in tesutul de sustinere fara probleme).

Varsta ar putea reprezenta o problema?

Un implant dentar nu va reusi sa compenseze cresterea tesuturilor parodontale si prin urmare, in perioada adolescentei sau inainte, nu se recomanda implantarea. Dar odata trecuti de 18 ani si odata finalizata etapa de dezvoltare osoasa, nu exista o anumita limita de varsta.

Aceeasi intrebare si-o pot adresa si pacientii trecuti de mult de prima si a doua tinerete. In cazul varstnicilor, singurul factor determinant il reprezinta starea de sanatate. Atata timp cat se pot supune extractiilor dentare, inseamna ca vor face fata si inserarii implanturilor.

Cati dinti pot fi substituiti cu implanturi dentare?

Implantologia moderna permite inlocuirea unui singur dinte sau a mai multor dinti. Conditia este ca starea de sanatate a pacientilor sa nu ingreuneze reusita procedurilor. La fel de importanta este si disponibilitatea osoasa.

In cazul persoanelor edentate total, medicul va opta pentru o punte permanenta pe fiecare dintre arcade, ancorata pe implanturi dentare. Sau poate recomanda o proteza mobila fixata pe unul sau pe mai multe implanturi dentare, aceasta solutie din urma oferind si mai multa stabilitate.

In partea a doua a acestei postari, veti putea descoperi raspunsurile la mai multe intrebari pe care este posibil sa vi le puneti sau pe care vi le-ati pus deja referitor la implantologie.

 Afla disponibilitatea medicului!